Boksiti izvoze u Mađarsku

Bez autora
Aug 01 2011

Rudnici boksita obnovili su ugovor sa mađarskim MAL-om o isporuci 150.000 tona boksita na godišnjem nivou. Tehnički gledano radi se o nastavku saradnje sa mađarskom kompanijom koja je obustavljena u maju, jer Rudnici boksita nijesu imali novac za gorivo. Pored toga, priprema se izvoz rude za Birač iz Zvornika. U kompaniji nijesu željeli da saopšte kolika je cijena tone rude, ali je gotovo sigurno da ona neće biti manja od 30 eura, što znači da je posao vrijedan 4,5 miliona eura. Rudnici boksita završili su drugi kvartal ove godine sa gubitkom od oko 7,23 miliona eura, 16,7 odsto manjim nego u istom prošlogodišnjem periodu. Prihod Rudnika boksita je, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, povećan skoro tri puta na 1,78 miliona eura, dok je gubitak od poslovnih aktivnosti smanjen 25,6 odsto na 4,91 milion eura.

Boksiti izvoze u MađarskuRudnici boksita obnovili su ugovor sa mađarskim MAL-om o isporuci 150.000 tona boksita na godišnjem nivou, saopšteno je Portalu Analitika iz nikšićke kompanije.

- Tehnički gledano radi se o nastavku saradnje sa mađarskom kompanijom koja je obustavljena u maju, jer Rudnici boksita nijesu imali novac za gorivo. Pored toga, priprema se izvoz rude za Birač iz Zvornika, kazano je Portalu Analitika iz kompanije.

U kompaniji nijesu željeli da saopšte kolika je cijena tone rude, ali je gotovo sigurno da ona neće biti manja od 30 eura, što znači da je posao vrijedan 4,5 miliona eura.

Rudnici boksita završili su drugi kvartal ove godine sa gubitkom od oko 7,23 miliona eura, 16,7 odsto manjim nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), prihod Rudnika boksita je, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, povećan skoro tri puta na 1,78 miliona eura, dok je gubitak od poslovnih aktivnosti smanjen 25,6 odsto na 4,91 milion eura.

Kombinat aluminijuma nedavno je potpisao ugovor sa Glenkorom o dugogodišnjoj isporuci glinice, čime su zamijenili onaj nepovoljni ugovor sa Rusalom. U KAP-u su izračunali da je isplativije da uvoze glinicu nego da je proizvode od nikšićke rude boksita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik